Vabilo na posvet: Vpliv medijev in medmrežja na informiranje, priložnostno, vseživljenjsko učenje odraslih

Posvet ADS

Koristno in nujno se je tudi v izobraževanju odraslih resneje zavedati vplivov, ki jih imajo danes mediji v našem življenju in posredno vplivov, ki jih imajo zavedno ali nezavedno na naše informiranje, izobraževanje, še posebej priložnostno učenje.

Postavljeni smo tudi pred dilemo: Ali medije poveličujemo ali pa jim pripisujemo prevelik pomen, pozitiven ali negativen!?

Utemeljeno bi bilo pričakovati, da je neomejen instantni dostop do vednosti, brez števila različnih informacij in znanja, ki smo mu priča danes na medmrežju, omogočil še bolj samostojno nabiranje znanja in s tem dostop do učenja in avtonomije tistih, ki se izobražujejo, stran od vpliva učiteljev in formalnega izobraževanja in šole.

Čeprav nekatere družbene težnje kažejo v to smer, pa jim nasprotujejo enako močne nasprotne, če ne celo močnejše, da je vpliv medijev na informiranje in znanje, ki je vsem dostopno, nezanesljivo, zavajajoče …

V Andragoškem društvu Slovenije smo se zato odločili pripraviti strokovno srečanje in povabiti različne strokovnjake, ki poznajo in raziskujejo področje medijev, ter tudi ustvarjalce medijskih vsebin, da bi osvetlili dilemo, ali novi mediji in njihov vpliv udejanjajo samostojen dostop do vednosti in verodostojnega znanja in informacij za uporabnike in uporabnice, ali ne.

Zanimajo nas odgovori na vprašanja:

  • Ali lahko izkoristimo sodobne medije in tehnologijo sebi v prid, kot pot do vednosti in znanja?
  • Porast novih medijev, dostopnost do različnih informacij.
  • Kaj prinaša preobilje informacij in virov?
  • Kako vemo, kaj je resnica, če je ista stvar pojasnjena na različne načine, ki se med seboj razlikujejo?
  • Kako vemo, kateri vir je boljši, bolj verodostojen, kateri je resnicoljuben in kateri laže?
  • Kako verjeti, da tisti vir do katerega dostopamo, ve?
  • Slepo zaupanje v vire in informacije na spletu, kje so pasti?
  • Kako se v praksi rešujemo iz teh dilem?

Vabljeni, da se nam pridružite v sredo, 25. 1. 2023, od 9.00 do 16.00 ure, v Cankarjevem domu Ljubljana, dvorana Lili Novy. Program posveta je na voljo na spletni strani ADS. Pohitite s prijavami, saj je število udeležencev omejeno.

Skip to content