Nacionalni mesec skupnega branja bo posvečen branju v javnem prostoru

NMSB 2024

S temo branje v javnem prostoru želijo branje pripeljati v javne prostore, kjer je branje manj prisotno (galerije in muzeji, čakalnice zdravstvenih domov, nakupovalni centri, parki in trgi, celo gozd), da bi na ta način pomen branja, predvsem branja za užitek, približali ljudem.

Pobudniki in partnerji bodo med 8. septembrom (mednarodni dan pismenosti) in 7. oktobrom 2024 pripravili številne dogodke in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture v slovenskem kulturnem prostoru. Več informacij najdete v dogodkovniku na spletni strani NMSB 2024.

Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

V tem času se bo odvilo nekaj večjih nacionalnih projektov ter številne dejavnosti:

Letos se kot partnerja NMSB 2024 pridružujeta Zavod za gozdove in Turistična zveza Slovenije, ki bosta 27. septembra, na svetovni dan turizma, skupaj z Andragoškim centrom Slovenije in Gozdarskim inštitutom Slovenije vabila k branju v gozdu in obisku gozdnih knjižnic. Osrednji dogodek bo 27. septembra 2024 ob 17. uri v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Škocjanu, kjer je postavljena prva gozdna knjižnica v Sloveniji.

S podporo Javne agencije za knjigo RS je založba Mladinska knjiga letos prvič pripravila Festival izvirne slovenske slikanice, ki bo potekal vse do 22. oktobra, ko praznuje prva zbirka slikanic na Slovenskem, Čebelica. V okviru festivala se bodo po vsej Sloveniji zvrstili številni dogodki, na katerih bodo slovenske izvirne slikanice predstavili najvidnejši slovenski avtorji izvirnih slikanic in njihovi ilustratorji.

Skip to content