18. maj: Mednarodni dan muzejev

Mednarodni muzejski dan

Leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. 

Mednarodni dan muzejev 2023 je osredotočen na trajnostni razvoj muzejev in družbeno dobrobit v muzejih s temo Muzeji, trajnostni razvoj in družbena dobrobit.

Muzeji ključno prispevajo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti. Kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe. Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja: od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja, do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja.

Muzeji širom Slovenije bomo današnji praznik obeležili s številnimi dogodki in programi ali z dnevom odprtih vrat. Programe posameznih muzejev lahko najdete na spletnih straneh muzejev ali na njihovih družbenih omrežjih. 

V Tednu družin (med 15. in 22. majem) tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v sodelovanju s kulturno-umetniškimi ustanovami organizira akcijo Za družine brezplačno. Okoli 40 muzejev in galerij tako v tem tednu oziroma na določen dan v tem tednu družinam omogoča prost vstop ali posebne dejavnosti. Celotni seznam sodelujočih ustanov po regijah si lahko ogledate tukaj.

Skip to content